1 заек
3/4 ч. ч. мазнина за пържене
300-500 гр. сланина
1 ч. ч. оцет
2 ч. ч. вино
3 глави кромид лук
1 глава чесън
1-2 с. л. доматено пюре (или пресни домати)
1-2 с. л. брашно
сол
черен пипер
червен пипер
бахар
дафинов лист
няколко листа целина
3 връзки корени за супа
магданоз
2 ябълки
Отстранете главата на заека, предните крака до плешките и задните крака до колената. Наръсете гръдната и коремната кухина със сол и черен пипер. От външната страна шпиковайте заека с ивички от сланината и го оставете за 24-48 часа в марината, приготвена от оцета, 1ч.ч вино, дафиновия лист, една глава лук, една връзка корени за супа и листата от целина, нарязани на дребно.
Когато заекът е престоял достатъчно в маринатата, нарежете на ситно и смесете една глава лук, една връзка корени за супа, останалата сланина, ябълките, магданоза и чесъна. С тази смес напълнете заека, зашийте го с конец и го изпържете от всички страни в дълбок съд. Извадете заека и в същата мазнина задушете останалите ситно нарязани корени за супа и лук за 10-15 минути. Извадете половината от сместа, върнете заека и го покрийте с извадената зеленчукова смес. Разтворете доматеното пюре в останалото вино и залейте заека. Захлупете съда плътно с капак и сложете ястието на умерен огън да се задуши. След 40-45 минути обърнете заека, добавете малко топла вода и задушете още 30-40 минути на тих огън.
Извадете заека да се охлади. Отстранете конеца, с който сте го зашили и го нарежете на порции. Соса, който е в съда, заедно с пълнежа от заека претрийте през сито и добавете размито в малко студена вода брашно, бульон или топла вода. Сложете на огъня докато кипне. След това посолете на вкус и изсипете соса в сосиера.