2 патлаждана (около 500 гр. всеки)
¼ чаша (60 мл) зехтин
морска сол и прясно смлян черен пипер
2 големи скилидки чесън, ситно накълцани
2 чаши (480 мл) обикновен доматен сос
57 гр пушено сирене/пушен кашкавал (Гауда или подобно), настъргано
¼ чаша (60 мл) хлебни трохи (домашно приготвени)
12 филета аншоа
Загрейте фурната на 200C. Отрежете дръжките на патладжаните и ги разполовете, след това намажете отрязаната страна с 1 с.л. зехтин. Подредете ги върху тавичка с отрязаната страна нагоре. Подправете със сол и черен пипер и след 20 минути във фурната намажете с още 1 лъжица зехтин. Запечете за още 20 минути, до омекване. Оставете настрана.
За доматения сос: загрейте още 1 с.л. зехтин в тиган с дебело дъно и сложете вътре чесъна. Запържете на умерен огън, докато чесънът стане златист, после добавете доматеният сос; намалете огъня и гответе още 20-тина минути, докато сосът се сгъсти.
Междувременно смесете настърганото сирене, хлебните трохи и останалия зехтин в купа - разбъркайте добре с вилица.
Разнесете доматения сос равномерно върху опечените патладжани. Поръсете отгоре сиренето с трохите и подредете филенцата аншоа поравно между патладжаните. Изпечете на 200 градуса за 5-10 минути, докато сиренето се разтопи и образува златиста коричка. Поднесете патладжаните топли.