12-15 стръка аспержи
1 патладжан (средно голям)
1 глава червен лук
170 грама печени червени чушки от буркан (или 1 прясно изпечена червена чушка)
450 гр. тесто за пица, втасало и на стайна температура
1/2 ч.л. вегета или друга подправка
1/2 ч.л. сух риган
1/2 ч.л. чесън на прах
1/4 ч.л. червен пипер на люспички
сол и черен пипер на вкус
170 гр. сирене моцарела
зехтин
Загрейте фурната на 170 градуса.
Обелете и нарежете патладжана на тънки резени. Посолете и подправете с вегетата. Намажете тавичка за печене със зехтин, след това поставете отгоре патладжана на един пласт. Напръскайте резените патладжан с още малко зехтин. Запечете във фурната за 30 минути, или докато омекнат и станат златисто-кафяви. Оставете настрана.
Отрежете краищата на стръковете аспержи. Сложете ги в съд за печене, намажете леко със зехтин, след това поръсете със сол и черен пипер. Запечете във фурната за 20 минути, или докато омекнат. Оставете настрана. Докато патладжаните и аспержите се пекат, загрейте дълбок тиган на котлона. Нарежете червения лук на тънки филийки и го сотирайте, докато леко покафенее, като често бъркате. Отделете и него.
Разточете или разтеглете с пръсти тестото за пица, така че да добие дълга овална форма. Леко намазнете тавичка за печене и прехвърлете в нея тестото. Наредете отгоре на пластове стръкчета аспержи, червена чушка, лук и патладжани от единия до другия край на тестото, като правите слоевете възможно най-равномерни. Season with oregano, garlic salt, red pepper flakes, and pepper. Top with cheese (using a couple of ounces more or less as desired). Захлупете тестото и го запечатайте, като започнете от средата и оформите краищата. Леко намазнете със зехтин и поръсете с чесън на прах (чеснова сол).
Запечете във фурната за около 27-30 минути, докато стане златисто-кафяво.
Забележка: Ако зеленчуците са прекалено сочни след печенето, абсорбирайте малко от течността с хартиена салфетка, преди да подредите пластовете върху тестото.
Вариант: Намажете тънък пласт песто върху тестото, преди да подредите зеленчуците.