
Традиционни хърватска рецепта, която все още не е забравена.
За тестото - разтворете маята в хладкото мляко. Замесете тесто от всички съставки, заедно с размекнатото масло или маргарин. Разточете кора с дебелина от един пръст, поставете я в тава с размери 40х40 см (или две по-малки кръгли форми), разтегнете краищата по стените на тавата и оставете кората да почине 15 минути. През това време пригответе плънката.
Смесете всички съставки до хомогенизиране, посолете на вкус и изсипете сместа върху кората. Навийте краищата навътре, нарежете маслото на кубчета и го поставете върху плънката. Сложете да се пече във вече загрята фурна на 200 градуса около 40 мин. Изчакайте да изстине и поднесете баницата леко охладена или напълно студена - еднакво вкусна е!
В плънката може спокойно да добавите и настъргана отцедена тиквичка около 200-300 гр, а също вкусно е и с домашен сушен колбас.