Не всяка домакиня ще реши да сготви цяла патица в навечерието на празника, погрешно вярвайки, че пуйката ще се окаже жилава, със специфична миризма, а цяла планина развалени съставки ще отиде в кошчето за боклук. Патица по нашата рецепта е съвсем различна и божествена на вкус: дори начинаещ в кухнята може да направи твърдото месо меко, сочно, ароматно!
Успешната рецепта за празнична птица трябва да бъде в арсенала на всяка домакиня. Ние ще ви кажем как да готвите патица мека и сочна като пух, да изненадате гостите и да бъдете известни като истински майстор на готвенето. Правилната марината и правилният сос ще дойдат на помощ и ще направят новогодишното лакомство по- вкусно отвсякога
КАК ДА ГОТВЯ СОЧНА ПАТИЦА
СЪСТАВКИ
патица или пуйка цяла
4-5 кисели ябълки
115 г прясно изцеден портокалов сок
100 г соев сос
30 г настърган джинджифил
2 с.л. мед за марината
1 супена лъжица портокалова кора
2 ч.сух чесън
1/2 ч.ч. черен пипер
1 супена лъжица мед за пълнене
1/4 ч.л. канела
портокали за декорация
СЪСТАВКИ ЗА СОСА
10-12 чл. патешки бульон и мазнина
170 г прясно изцеден портокалов сок
пулп от 1 портокал
1–2 ч.л. нишесте
1-2 с.л. пчелен мед
1 супена лъжица лимонов сок
50 ml вода
1 щипка канела
ПОДГОТОВКА
Изкормете патицата, изплакнете обилно, почистете я от пера и не забравяйте да отрежете мастните жлези, разположени на опашката, в противен случай птицата може да излъчи неприятна миризма дори след готвене.
В отделна купа комбинирайте соевия сос, портокаловия сок, джинджифила, портокаловата кора и меда. Разбъркайте маринатата, докато медът се разтвори.
Залейте патицата с приготвената марината, покрийте контейнера с прозрачно фолио и охладете за 24 часа. Имайте предвид, че от време на време е необходимо да обръщате птицата в съда, така че месото да се маринова равномерно.
Обелете 1 ябълка, нарежете на пръстени и поставете върху лист за печене, предварително покрит с фолио. Смесете чесъна със смлян черен пипер и старателно разтрийте трупа на птиците със сместа, като го извадите от маринатата.
Останалите ябълки нарежете на 4 части, поръсете с канела, добавете 1 с.л. мед и разбъркайте добре. Набутайте ароматните ябълки вътре в патицата, затворете дупката с бамбуково шишче или клечки за зъби, покрийте с фолио отгоре. Изпратете птицата във фурната, загрята до 180 градуса за 1,5 часа.
Извадете патицата от фурната, отстранете фолиото и внимателно съберете сока и мазнината от печенето на домашни птици в отделна купа (10-12 супени лъжици са достатъчни). Увийте патицата отново във фолио и поставете във фурната за още 30 минути.
Докато се пече, пригответе соса: изсипете патешка мазнина в тенджера, добавете портокалов и лимонов сок, канела, мед, разбъркайте добре и оставете сместа да заври. Смесете нишестето с вода и добавете към соса. Докато бъркате, оставете течността да заври. Ако сосът е твърде рядък, добавете още малко нишесте, разредено с вода.
Добавете портокалова пулпа към врящия сос, оставете отново да заври и свалете от огъня. Сосът трябва да се получи сладко-кисел, ако няма достатъчно сладост - добавете мед или захар, а за кисел вкус - лимонов сок.
Извадете патицата от фурната, отстранете фолиото, залейте птицата с мазнина и сок. Завийте крилата, краката и опашката с фолио, за да не изгорят. Печете още 20 минути до златисто кафяво.
Проверете готовността на патицата с клечка за зъби: ако изтича лек сок, тогава птицата е готова. Покрийте патицата с фолио и я оставете да почине за 15 минути.
Поставете готовото ястие върху чиния, гарнирайте с портокали и бързо поднесете със соса. Добър апетит!
Дори начинаещ в кухнята може да изпече сочна патица ! За да направите месото от домашни птици нежно и меко, а ароматът ви побърка дори по време на готвене, не се колебайте да следвате нашата доказана рецепта и не се притеснявайте, че вашите усилия ще отидат в канализацията - невероятна патица ще се получи от първия път .