За тестото:
400 гр. брашно
125 гр. свинска мас
125 гр. картофено пюре
1 яйце
125 мл прясно мляко
1/2 кубче прясна мая
1 чаена лъжичка захар
1/2 чаена лъжичка сол
За плънката:
300 гр. кайма
150 гр. пресни гъби печурки
1 глава лук
4 супени лъжици олио
150 гр. кашкавал
2 супени лъжици пюре от домати
1 супена лъжица Вегета
сол, черен пипер и други подправки по желание
За намазване:
1 яйце, сусам
В хладкото мляко разтворете маята, захарта и 1 супена лъжица брашно и изчакайте да се активира. През това време пресейте брашното в купа и в него сложете останалите съставки. С млякото и маята омесете гладко тесто. Оставете го в покрит съд или найлонов плик в хладилника за 2 часа.
Ситно нарежете лука и го запържете в загрято олио, след което добавете каймата и запържете и нея. Щом промени цвета си, добавете ситно нарязаните гъби, запържете ги за кратко, след което добавете малко количество вода и задушавайте, докато се изпари. Преди края на готвенето прибавете доматеното пюре и подправките.
Разточете тестото до дебелина 0,5 см. С кръгли формички или чаша с диаметър 10 см изрежете кръгове в тестото. На всеки кръг поставяйте от плънката и от настъргания кашкавал. Съберете тестото от края на кръга към средата и оформете топка.
В намаслена и набрашнена тава с диаметър 28 см подредете топките на разстояние една от друга, така че слепените краища да бъдат обърнати надолу. Тестото намажете с разбитото яйце и поръсете със сусам. Оставете да втаса. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса, докато питата се зачерви или около ½ час.