Перфектни за закуска или между яденетата, тези вкусни балончета ще зарадват всички в семейството.
1. Първо почистете праза и го нарежете на ленти, поставете го в дълбок тиган, добавете солта и олиото, и сложете съда на умерен огън да се запържи празът. След като се изпържи, дръпнете от огъня и оставете плънката да изстине.
2. Поставете брашното, солта и маята в съд и ги разбъркайте до хомогенност. След това добавете водата малко по малко и омесете средно меко тесто. Разделете тестото на 12 топки.
3. Всяка топка разточете до размери 40-45 см. Върху всяка разточена кора поставете по малко от плънката и поръсете с малко олио. След това завийте кората на руло. Рулото нарежете на парчета с дебелина 2-3 см.
4. Поставете парчетата в тава с диаметър 40-тина см., предварително намазана с малко олио. След като подредите всички парченца, поставете тавата в предварително загрята на 50 градуса и след това изключена фурна да втасват 25 мин.
5. След като втасат балончетата, извадете ги от фурната и включете фурната на 250 градуса да загрее. След като се се загрее добре, върнете вътре тавата и печете 20-25 минути.
6. Изпечената питка намажете с предварително разтопеното масло с помощта на четка, след което покрийте с чиста кърпа или друга тава и оставете в покой 10-тина минути.