800 г телешка кайма от бут
200 г свинска кайма от бут
1 скилидка чесън
1 люта чушка
1 с. л. универсална подправка
за плънката:
300 г пушени свински гърди
300 г кашкавал
1 скилидка чесън
1 с. л. червен пипер
универсална подправка на вкус
за гарнитура:
1 тиквичка
1 червена чушка
1 зелена чушка
2 глави лук
зехтин за намазване
сол на вкус
Каймата се омесва с наситнените чесън и люта чушка и се овкусява с универсалната подправка. Оставя се да почине в хладилник минимум за 30 минути.
Гърдите се нарязват на дребни кубчета и към тях се настъргва кашкавалът.
Овкусява се с червения пипер, наситнения чесън и универсалната подправка. Всичко се разбърква добре.
Когато каймата е готова, се взима от нея, оформя се кръг в дланта, в него се поставя от плънката и отгоре отново се слага кайма.
Оформя се голямо кюфте, като плънката трябва да е добре покрита отвсякъде.
Пече се на ската от двете страни до зачервяване.
Тиквичката и чушките се почистват, нарязват се на ленти и се посоляват.
Намазват се със зехтин и се слагат на скарата заедно с разрязания на половина лук.
Когато зекенчуците омекнат се свалят от скарата, лукът се обелва и се нарязва на шайби. Поднасят се с плескавицата.