Разтворете маята в топлото прясно мляко заедно със захарта, 1 супена лъжица брашно и оставете сместа да бухне.
В голяма купа поставете брашното, добавете бакпулвера, олиото, разбитото яйце, киселото мляко и шупналата мая. Замесете меко тесто. Оформете го на топка и оставете да втаса.
Докато тестото втасва, пригответе плънката: в солена вода сварете почистения и измит зелен боб. Запържете малко чесън в няколко лъжици зехтин и добавете сварения боб. Задушете за кратко и добавете малко сол и черен пипер. Оставете плънката да се охлади.
Когато тестото втаса, обърнете го върху набрашнен плот и разделете на две части. Всяка част оформете като топка и оставете да втаса още малко. Разтеглете тестото в овална форма, в средата сложете от доматения сос. Върху него разпределете зеленчуците. По желание можете да добавите и настъргано сирене, кашкавал, шунка и пр.
Страните на тестото нарежете на ленти с ширина два пръста. Прихлупете лентите една през друга върху плънката, така че да се оформи плитка.
Намажете плитката с разбит жълтък и малко зехтин. Поръсете със сусам. Печете на 180 градуса, докато плетенката добие приятен златисто-кафяв цвят.
След като се изпече, покрийте я с мокра кърпа, оставете да се охлади и поднесете.