1 бр. пуйка около 4.5 кг
150 г масло
сушени подправки по избор
черен пипер
сол
За плънката:
450 г свинска кайма
2 с.л. (20 мл) зехтин
150 г лук
225 г замразен спанак
2 бр. кисели ябълки
кората от 1 лимон
100 г хлебни трохи
2 бр. яйца
копър
сол
За соса:
1 бр. портокал
300 г замразени червени боровинки
150 г пудра захар
150 мл червено вино
Първо се приготвя плънката. Ситно нарязаният лук се запържва в зехтина, добавя се размразеният, отцеден и нарязан спанак и леко се задушава. Добавят се и ябълките, обелени и нарязани на кубчета, и се задушават още 2-3 минути, като се разбъркват. Прибавят се каймата, настърганата лимонова кора, хлебните трохи, разбитите яйца, ситно нарязан копър, сол и черен пипер на вкус. Цялата смес се запържва леко и се оставя да поизстине. Пуйката се измива, подсушава се и се натрива отвътре със сол, черен пипер и сушени подправки по избор. Напълва се с плънката, зашива се или се закрепва с клечка за зъби и се намазва с разтопеното масло, смесено с малко сол и подправки. Птицата се слага в подходяща тава, покрива се с алуминиево фолио и се пече в предварително загрята умерена фурна, като периодично се полива с отделящия се сок. Около 40 минути преди края на печенето фолиото се отстранява. Готовата пуйка се освобождава от конците и се прехвърля в чиния за сервиране, а наоколо се нареждат различни зеленчукови гарнитури. Разпределя се на порции на трапезата, като към всяка порция се слага по малко и от плънката. За приготвянето на соса размразените боровинки се смесват с пудрата захар, виното и сока от портокала (около 150 мл). Сместа се слага на слаб огън и се вари 30 минути, докато част от течността се поизпари. След като изстине малко, се пасира на гладък сос и се ароматизира с настъргана портокалова кора на вкус. Сосът се охлажда и се поднася към пуйката.