Пълнена пуйка с кайма и боровинков сос

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Ястия с пиле
Пълнена пуйка с кайма и боровинков сос
Пълнена пуйка с кайма и боровинков сос
admin
Добавена от: admin
10672
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

1 бр. пуйка около 4.5 кг
150 г масло
сушени подправки по избор
черен пипер
сол
За плънката:
450 г свинска кайма
2 с.л. (20 мл) зехтин
150 г лук
225 г замразен спанак
2 бр. кисели ябълки
кората от 1 лимон
100 г хлебни трохи
2 бр. яйца
копър
сол
За соса:
1 бр. портокал
300 г замразени червени боровинки
150 г пудра захар
150 мл червено вино

Първо се приготвя плънката. Ситно нарязаният лук се запържва в зехтина, добавя се размразеният, отцеден и нарязан спанак и леко се задушава. Добавят се и ябълките, обелени и нарязани на кубчета, и се задушават още 2-3 минути, като се разбъркват. Прибавят се каймата, настърганата лимонова кора, хлебните трохи, разбитите яйца, ситно нарязан копър, сол и черен пипер на вкус. Цялата смес се запържва леко и се оставя да поизстине. Пуйката се измива, подсушава се и се натрива отвътре със сол, черен пипер и сушени подправки по избор. Напълва се с плънката, зашива се или се закрепва с клечка за зъби и се намазва с разтопеното масло, смесено с малко сол и подправки. Птицата се слага в подходяща тава, покрива се с алуминиево фолио и се пече в предварително загрята умерена фурна, като периодично се полива с отделящия се сок. Около 40 минути преди края на печенето фолиото се отстранява. Готовата пуйка се освобождава от конците и се прехвърля в чиния за сервиране, а наоколо се нареждат различни зеленчукови гарнитури. Разпределя се на порции на трапезата, като към всяка порция се слага по малко и от плънката. За приготвянето на соса размразените боровинки се смесват с пудрата захар, виното и сока от портокала (около 150 мл). Сместа се слага на слаб огън и се вари 30 минути, докато част от течността се поизпари. След като изстине малко, се пасира на гладък сос и се ароматизира с настъргана портокалова кора на вкус. Сосът се охлажда и се поднася към пуйката.

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft