Пълнена пърленка с кашкавал от БЪРЗО тесто. То мекота, то вкус! Рецепта-мечта:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Пълнена пърленка с кашкавал от БЪРЗО тесто. То мекота, то вкус! Рецепта-мечта:
Пълнена пърленка с кашкавал от БЪРЗО тесто. То мекота, то вкус! Рецепта-мечта:
27602
Пълнена пърленка с кашкавал от БЪРЗО тесто. То мекота, то вкус! Рецепта-мечта:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Хачапури принадлежи към грузинската национална кухня, но е известно ястие в цял свят. Самата дума "хачапури" се състои от две думи: "хачо", което означава извара и "пури", което означава хляб. Няма една единствена рецепта за хачапури.

Тестото може да се замеси със суха мая или бакпулвер. Можете също да използвате прясно мляко, кисело мляко или заквасена сметана. Хачапури може да се пече във фурната или да се пържи в тиган. Като пълнеж може да се използва извара, сирене, кашкавал, може да се използва месо и дори риба.

То може да бъде затворено или отворена. Ако е отворен, може да го напълните с яйце например. Всеки го прави по свой вкус и желание. Много е вкусно и просто, така че ако не сте го опитвали, направете го следващия път и изненадайте любимите си хора.

отворено хачапури

I Рецепта: Отворено Хачапури

Необходими продукти за тестото:

½ чаша топло мляко

чаша топла вода

1 ½ чаени лъжички бяла захар

1 пакетче суха мая

2 чаени лъжички зехтин

2 ¼ чаши универсално брашно

1 ½ чаена лъжичка сол

За сирнената смес:

120 г ситно нарязано краве сирене

120 г ситно нарязана моцарела

230 г сирене фета

Друго:

2 големи яйца

1 супена лъжица масло

сол на вкус

1 люта чушка по желание

Начин на действие:

В дълбока купа смесете млякото, водата, захарта и маята. Оставете готовата смес да престои, докато маята се активира за около 5 минути. Добавете зехтина, брашното и солта. Бъркайте непрекъснато, докато получите меко тесто.

След това поставете тестото върху набрашнена повърхност. Месете около 3 минути, като при необходимост добавяте и останалото брашно, докато тестото стане много меко, но все още не се разпада. Оформете топка и я поставете в намазнена купа.

Покрийте и оставете на топло, докато обемът се удвои за 1 до 2 часа. Загрейте фурната до 245 градуса. Смесете предварително настърганите сирена и ги приберете в хладилник до втасване на тестото. След като тестото втаса, го прехвърлете върху набрашнена повърхност и го омесете малко.

Разделете го на равни части и във всяка от тях направете вдлъбнатина под формата на лодка. Поръсете малко брашно във вдлъбнатините и след това добавете пълнежа от сирене. Можете също да добавите гъби или сушени меса. Отрежете излишното около тестото и поставете готовото тесто върху хартия за печене.

хачапури с яйце

Печете в предварително загрята фурна за 15 минути. 3-4 минути преди да извадите изпечените хапачури, сложете по едно яйце във всяко тесто и печете още няколко минути. 

хачапури пълнено

След като изтече времето, извадете го от фурната и намажете тестото с малко масло. 

хачапури

Рецепта II: Затворен хапачури

Продукти:

800 г брашно

500 мл кисело мляко

1 яйце

100 г масло (разтопено)

3-4 супени лъжици олио

1 кубче прясна мая

1 чаена лъжичка сол

1 чаена лъжичка захар

За плънката:

750 г сирене или извара

1 белтък

1 жълтък за намазване

Приготвяне:

От всички изброени съставки за тестото по обичайния начин се прави меко тесто, което обикновено може леко да лепне по ръцете. Покрийте тестото с найлоново фолио (за да не се образува коричка) и го оставете да втаса поне 1 час (може и да не втаса много, но това не е фатално).

Докато тестото втасва, пригответе пълнежа. Настържете сиренето или го нарежете на ситно, след което го смесете с 1 яйце и 1 белтък (вторият жълтък се използва за намазване). Втасалото тесто се поставя върху добре набрашнена повърхност и отново се разтяга за кратко, разделя се на 12 части и се оформят 12 топки (всяка топка трябва да тежи около 120-130 гр.).

От всяка топка тесто се оформя малка вдлъбнатина, а в средата се слага плънката. С ръце съберете тестото върху плънката, така че да я покриете с тесто. Оформената топка се завърта с шева надолу.

Така се обработват всичките 12 топки. След като напълните всички топчета с плънката, направете още една вдлъбнатина в тестото и по желание сложете отгоре яйце. След това с помощта на точилка се разточва кръг и се поставя в тава, постлана с хартия за печене.

Намажете всяка питка с разбит жълтък, поръсете със сусам, кимион или мак (по желание) и оставете да почине за малко или докато загрее фурната.

кашкавалено хлебче

хачапури

Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 15 минути или докато сменят цвета си, тоест леко пожълтеят. 

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft