1 цяла риба, около 1 кг
за пълнежа:
1 глава лук, нарязан на полумесеци
2 с. л. зехтин
½ ч. ч. трохи от пълнозърнест хляб
1 скилидка чесън, ситно нарязана
2 с. л. магданоз, ситно нарязан
½ ч. ч. запечени орехи
1 ч. л. риган
1 ч. л. настъргана лимонова кора
за соса:
2 с. л. зехтин
1 стрък праз, ситно нарязан
1 ч. ч. целина, нарязана на малки кубчета
1 ч. ч. моркови, нарязани на малки кубчета
2 ч. ч. домати, обелени и нарязани на кубчета
½ ч. ч. магданоз, нарязан
сол и черен пипер на вкус
Рибата се почиства от вътрешностите и хрилете. Посолява се отвътре и отвън и се поръсва с черен пипер. Лукът за пълнежа се слага в загретия зехтин на умерен огън и се разбърква 4-5 мин., докато омекне и се зачерви. Смесва се с останалите продукти. Подправя се със сол и пипер на вкус. Рибата се напълва и вътрешността се затваря с клечки за зъби.
За соса в загретия зехтин се слагат празът, целината и морковите. Разбъркват се с 1 с. л. вода и се оставят да се задушат на умерен огън за 3-4 мин. Добавят се доматите. Сосът се оставя да ври на тих огън, докато се сгъсти. Добавят се магданозът, сол и пипер на вкус. Сипва се на дъното на тава. Върху соса се слага напълнената риба, намазва се със зехтин и се пече на 180˚ С 45 - 60 мин. или докато се зачерви.