10-12 големи гъби печурки
300 гр. пилешки гърди
200-250 гр. ориз
1-2 супени лъжици лютеница
150 мл сметана
сол, черен пипер
Вегета
2-3 супени лъжици олио
Измийте хубаво гъбите и извадете пънчетата. В дълбок съд нарежете пънчетата, нарежете на кубчета пилешките гърди и добавете измития ориз, лютеницата и подправки на вкус. Хубаво разбъркайте, за да се съединят всички съставки. С тази смес напълнете гъбите. Напълнените гъби поставете на дъното на дълбока тава, но не една до друга, а на разстояние.
Останалата част от сместа за пълнене разпределете между печурките. Накрая прибавете вода, колкото да ги покрие.
Сложете ги да се пекат в предварително загрята фурна на 200 градуса около 30 минути. От време на време добавяйте още вода, ако е необходимо.
В съд на котлона загрейте сметаната и с нея залейте гъбите. Още малко запечете и ги извадете от фурната, за да се охладят.
По желание в сметаната може да добавите и малко настърган пармезан.