За 4 порции:
1/2 чаша зехтин екстра върджин
5 големи листа маруля
2 големи скилидки чесън
1/4 чаша пресен магданоз (само листенцата)
1/2 ч.л. сол
3/8 ч.л. черен пипер
1/2 чаша сирене пармезан + още малко за сервирането
4 големи домата
4 големи яйца
Махнете дръжките и твърдата част на марулята. Накъсайте листата на парченца около 4-5 см. Сложете чесъна в купата на кухненския робот и го смелете, след което прибавете листата маруля, магданоза, солта и черния пипер. Докато роботът работи, добавете бавно зехтина и разбивайте сместа, докато стане еднородна.
Загрейте фурната на 220 градуса. Запържете бекона в малък тиган, след което го извадете да се отцеди върху домакинска хартия.
Отрежете капачетата на доматите. Внимателно изгребете вътрешността им с нож или лъжичка и изхвърлете издълбаното. Отрежете съвсем малко капаче откъм дъното, така че доматът да стои стабилно върху тавата.
Счупете по едно яйце във всеки издълбан домат и подправете със сол и черен пипер. Запечете за 18-20 минути, докато яйцата се стегнат. Включете фурната на грил (или само горен реотан), след което покрийте яйцата с нарязания бекон и пармезана. Запечете само отгоре, докато покафенеят. Извадете от фурната, полейте с малко песто и поднесете (по желание с още малко пармезан).