8 по-едри домата
2 с.л. зехтин
1 ч.л. ябълков оцет
сол на вкус
1 стрък зелен лук
10 рулца от раци
8 листа маруля
за майонезения сос:
1 яйце
250 мл олио
1 с.л. винен оцет
сол на вкус
1 с.л. лимонов сок
2 стръка магданоз
1. Три домата се потапят за 30 секунди в кипяща вода. Преместват се в съд със студена вода и след като изстинат, се обелват. Настъргват се на ситно ренде. Полученото пюре се подправя със зехтина, ябълковия оцет и сол на вкус. Прецежда се и се оставя настрана.
2. Майонезеният сос се приготвя, като в дълбока купа се разбиват яйцето и олиото с тел или пасатор. Когато се захване майонеза, се добавят и се доразбиват останалите подправки за соса.
3. Пресният лук и рулцата от раци се нарязват наситно и се разбъркват с майонезения сос.
4. Листата от маруля се измиват и нарязват на фини ивички.
5. Във всеки от останалите 5 домата се правят по два непълни хоризонтални разреза, които се запълват с майонезената плънка.
6. Във всяка чиния се подрежда маруля, поставя се по 1 домат, а до него се сипва от доматения сос.