10 твърди червени домата (може и малки чери доматчета)
500 г. спанак
100 г. сирене
1/2 чаена чаша растително масло
2 яйца за плънката и 1 яйце за заливката
1 непълна чаена чаша прясно мляко
сол, черен пипер
магданоз
кашкавал
На доматите се отрязват капачета, след което се издълбава вътрешността им. Посоляват се и се обръщат да се отцедят. Почистеният и нарязан спанак се задушава в малко мазнина и една щипка сол (без добавка на вода), след което се отдръпва от огъня, изважда се с решетеста лъжица и се смесва с натрошеното сирене и разбитите яйца. Доматите се напълват със спаначената плънка и се нареждат върху нарязаната на дребно вътрешност от доматите, посолена и наръсена с останалата мазнина. След 20 мин печене върху доматите се разпределя заливката, приготвена от яйцето и прясното мляко, и ястието се слага отново във фурната за около 10 мин. След изваждането се наръсва с настърган кашкавал, черен пипер и нарязан магданоз. Поднасят се върху цели листа спанак или маруля.