Тази рецепта за пълнени зелени домати много ми хареса и вярвам, че ще ви хареса и на вас. Вместо зелени домати можете да използвате чушки, но вкусът е малко по-различен.
Приготвих ги с кайма, но може да се приготви и постно само с ориз или соеви трохи, ориз и гъби или накиснати и омекнали в зеленчуков бульон овесени ядки.
Пълнени зелени доматчета
Продукти:
(Мерят се с малка чаена чаша от 120 мл):
- 10-12 средно големи зелени домата
За плънката:
- 250 грама кайма
- 1 малка чаена лъжичка ориз
- 1 средно голяма глава лук
- 2 скилидки чесън
- 1/2 малка лъжичка зехтин
- Сол, черен и червен пипер на прах, кимион
За отгоре:
- зехтин
- сух джоджен
- сироп от нар/или соев сос
- 200-300 мл топла вода
Приготвяне:
1. Измийте доматите и отрежете "капачетата". С лъжица се изважда вътрешността, една малка част се нарязва на ситно и всичко заедно със сока се слага в по-дълбока купа.
2. Добавете каймата, измития ориз, сол, подправки на вкус и разбъркайте добре всичко да се смеси.
3. Напълнете издълбаните домати с горната смес и ги наредете в тенджерата. Запълнете празнините с останалата част от вътрешността на зелените домати, които сте отстранили по-рано.
4. Отгоре полейте с малко зехтин, сироп от нар или соев сос, поръсете сух джоджен, малко сол и налейте малко гореща вода.
4. Захлупете съда и го сложете да се вари на средна температура, докато заври, след което го оставете да поври на най-слабия котлон, докато доматите омекнат хубаво.
Да ви е сладко!