1,5 кг картофи
За кюфтета:
400 гр. кайма
1 пакетче готов фикс за кюфтета
1 настъргана на дребно глава лук
галета
За соса бешамел:
400 мл прясно мляко
40 гр. масло
2 супени лъжици олио
2 пълни супени лъжици брашно
Вегета, черен пипер, индийско орхче на вкус
настърган кашкавал и риган за поръсване
1. Смесваме всички съставки за кюфтетата, оформяме и пържим на грил тиган без олио (може и на скара, а може и в горещо олио).
2. Сваряваме картофите, но внимаваме да не се преварят. Обелваме ги и в средата на всеки правим дупка, колкото да може да влезе едно кюфте. Подреждаме ги в намазнена тава.
3. За Бешамела поставяме маслото да се разтопи на огъня, след което добавяме брашното. Разбъркваме, а ако е суха сместа, добавяме още масло. Прибавяме топлото мляко постепенно, при непрекъснато разбъркване, докато се сгъсти. Накрая добавяме подправките.
4. С Бешамела заливаме всеки картоф, след което върху него настъргваме кашкавал.
5. Печем в предварително загрята фурна, докато почервенеят картофите или на вкус.
Забележка:
Парчетата картофи, които сте издълбали от картофите, сложете в тавата около пълнените картофи. Ако останат и кюфтенца, подредете и тях наоколо, след което залейте всичко с Бешамел.
Желателно е картофите да бъдат по-големи или поне със среден размер, за да може по-лесно да се издълбаят.