8 картофа
1 с.л. заквасена сметана
2 жълтъка
2 с.л. зехтин
200 гр. почистен спанак
100 гр. овче сирене
сол
черен пипер
индойско орехче
250 гр. майонеза
150 гр. кисело мляко
2 ск. чесън
1 с.л. магданоз
1 с.л. босилек
1 пак. фина морска сол
Взимаме тава за печене и покриваме дъното и с около 1 см. морска сол. От горе нареждаме измитите картофи (без да ги белим). Печем на 180 градуса за 40 мин.
Запържваме нарязания спанак в горещ зехтин, за да му се изпари водата. Слагаме подправките. Отрязваме на пряко капачетата на картофите. Издълбаваме ги, така че да се получат стени с дебелина около 5 мм. Вътрешността от картофите размачкваме с вилица и разбираме с жълтъците, сметаната, спанака и сиренето.
С готовата смес пълним картофите. Запичаме ги във фурната на 180 градуса за около 10-15 мин.
Разбъркваме майонезата, млякото, счукания чесън и наситнените билки и подправки. Соса сервираме в сосиера с картофите.