Измийте добре картофите, без да ги белите. Поставете ги в ненамазнен съд и изпечете във фурната на 180 ° С в продължение на 12-15 минути. Извадете ги от фурната и оставете да изстинат.
Разрежете всеки картоф на половина по дължина. След това внимателно издълбайте средата на картофите с нож или лъжичка за сладолед. Трябва да се образува нещо подобно на лодка с дебелина на стената около 1-1,5 см.
Измийте гъбите и фино ги нарежете, нарежете лука на малки кубчета. Разтопете в тиган парче масло и вътре изпържете гъбите. Оставете ги да къкрят на средна температура за 7-10 минути, след това добавете нарязания на ситно лук. Задушавайте гъбите и лука, докато омекнат. Към края добавете брашното и бъркайте интензивно, докато сместа се сгъсти. След това добавете в тигана заквасена или готварска сметана, подправете със сол, черен пипер и отстранете от огъня.
Поставете ги в намазнена или покрита с хартия за печене тава. Във всяка лодка поставете малко парче масло и малко подправки на вкус, сол и черен пипер. Напълнете картофените лодки с гъбената смес.
Пъхнете напълнените картофи да се пекат на 180-200 ° С в продължение на 15 минути. След това извадете тавата от фурната, поръсете всяка лодка с настърган кашкавал и печете още 10 минути, докато кашкавалът се разтопи. Когато картофите хванат златиста коричка, ястието е готово.
Преди да сервирате, поръсете всеки картоф с малко разтопено масло и поръсете със ситно нарязани пресни билки. Добър апетит!