за кюфтенцата:
500 г агнешка кайма
1⅓ ч. ч. булгур
1 люта чушка, нарязана на ситно, без семките
1 глава лук, нарязан на ситно
сол на вкус
черен пипер на вкус
за плънката:
1 глава лук, нарязан на ситно
5 ч. л. ядки от пиния или нарязани бадеми
2 с. л. зехтин
1 ч. л. бахар
1 с. л. нарязан пресен магданоз
олио за пържене
кисело мляко за гарниране
Булгурът се накисва за 30 мин. в гореща вода и се отцежда добре. В кухненския робот се слагат да се смелят заедно булгурът, лукът, лютата чушка и половината от месото. Сместа се подправя със сол и черен пипер на вкус.
Приготвя се плънката, като зехтинът се сгорещява и в него се запържват лукът и ядките. След 3-4 мин. се слагат другата половина от месото и бахарът, като се разбърква внимателно с дървена лъжица, за да не стане на големи топки. Когато месото е готово, се прибавя магданозът.
Сместа с булгура се оформя на питка и се разделя на 12 парчета. Всяко парче се сплесква с влажни ръце и се пълни с месната плънка. Оформят се яйцевидни кюфтенца.
Готовите киббета се пържат в съд, в който има поне 5 см олио около 5 мин. Отцеждат се върху кухненска хартия и се сервират с авокадо, нарязано на резенчета и подправено с лимонов сок, черен пипер и чесън и кисело мляко с чесън.