За соса Айоли:
10 цели скилидки чесън, обелени
¼ чаша зехтин
1 чаша майонеза
1 ч.л. бял винен оцет
За мидите:
¾ чаша сухо бяло вино
1 малка глава кромид лук, смляна
6 стръка магданоз
Щипка сушена мащерка
1 дафинов лист
36 миди (1,5 кг)
1 с.л. зехтин екстра върджин
2 чаши пресен спанак, нарязан на ситно
3 с.л. смляна шунка (или прошуто)
2 с.л. масло
2 с.л. брашно
¾ чаша прясно мляко
Сол и прясно смлян черен пипер
За соса Айоли: Загрейте фурната на 180 градуса. Сложете скилидките чесън в малък огнеупорен съд. Покрийте със зехтин (така че да покрие чесъна напълно), покрийте съда с фолио и запечете до омекване, 20 до 30 минути. Извадете чесъна с решетъчна лъжица и прехвърлете в чиния да се охлади. Поставете изстиналия чесън, майонезата и оцета в блендер и смелете до гладко.
За мидите: На силен огън загрейте бялото вино, половината лук, магданоза, мащерката, дафиновия лист и мидите до завиране в голям тиган за сос с капак. След като са врели 3 минути, опитайте мидите – дали са започнали да се отварят. Извадете мидите с решетъчна лъжица, когато се отворят, и ги прехвърлете в плато. Охладете ги. Оставете 2 с.л. от течността, в която са врели. Прецедете течността и я запазете. Извадете мидите от черупките и запазете 2/3 от черупките. Разделете всяка от заделените черупки на две половини. Нарежете мидите на едро и ги поставете в голяма купа.
Загрейте зехтина в голям тиган. Запържете вътре останалия лук до омекване – 7 минути. Прибавете спанака и шунката и бъркайте, докато спанакът омекне – около 2 минути. Извадете сместа от тигана и прибавете към купата с мидите.
Загрейте грил (или фурната на грил функция). Нагрейте маслото в тиган за сос на бавен огън. Прибавете брашното и бъркайте около 2 минути. Добавете млякото и заделената течност от готвенето и варете, докато се образува гладка и много гъста смес. Прибавете към мидите и добре объркайте. Подправете със сол и черен пипер.
Напълнете мидените черупки с приготвената мидена плънка. Отгоре залейте със соса Айоли и сложете в тавичка. Печете на грил до златисто – около 20-тина секунди. Поднесете веднага.