За плънката със сирена:
1 1/2 чаши сирене Рикота (или извара, прясно сирене)
1 1/4 чаши настърган Пармезан или Фотинела
1 препълнена чаша настъргана Моцарела
1/4 средна глава лук, нарязана на ситно
6 стръка пресен лук, ситно нарязани
1/4 чаша пресни листа риган, нарязани ситно
1/4 чаша пресни листа босилек, нарязани ситно
1 скилидка чесън, счукана
сол и черен пипер на вкус
1 голямо яйце, леко разбито
За мидичките:
235 гр. макарони във формата на мидички (по-голям размер), сварени и охладени, така че да може да се работи с тях с ръце
1 буркан сос за спагети
1 чаша настъргана Моцарела
Разбъркайте всички продукти за плънката, освен яйцето, в голяма купа. Опитайте и подправете на вкус, след това добавете яйцето. Смесете добре и оставете настрана.
Загрейте фурната на 190 градуса. Сварете макароните за около половината от посоченото на опаковката време, така че да са доста сурови. Измийте със студена вода и оставете настрана. Разнесете 1/3 от соса за спагети на дъното на тавичката. Напълнете всяка мидичка с 2 ч.л. от плънката със сирена и поставете върху соса. Продължете да пълните мидичките, докато сместа свърши. Покрийте мидичките с останалия сос и поръсете с моцарелата. Запечете за 20-25 минути, докато се сгорещи, а сиренето се разтопи.
Поднесете с хрупкав хляб и прясна салата.