1 кубче прясна мая
700 гр. брашно
100 мл олио
300 мл хладко прясно мляко
1 глава лук
200 гр. гъби
500 гр. мляно месо
2 картофа
1 чаена лъжичка сол
1/2 чаена лъжичка черен пипер
1/2 чаена лъжичка риган
50 гр. маргарин
Замесете захванатата предварително мая с брашното, олиото и млякото.
Месете до получаването на гладко тесто и го оставете да втаса.
В това време пригответе плънката. Запържете ситно нарязания лук и добавете месото, нарязаните картофи, гъбите и подправките.
Когато тестото е втасало, разделете го на пет, ако искате по-големи охлювчета, или на седем - ако искате по-малки. Всяка част намажете с маргарин, разточете, поставете от плънката и навийте на руло, а след това оформете охлювче. Оставете охлювчетата пак да втасат и ги изпечете на 180 градуса около 30 мин.
Отлична закуска с чаша айрян, а често пъти и отличен обяд!