40 големи зелени маслини без костилки
60 гр. накълцан на едро салам (луканков)
90 гр. смляно свинско месо
90 гр. смляно телешко месо
1 ч.л. запечени семена от копър
брашно
1 – 2 яйца, леко разбити
хлебни трохи
олио за пържене
кората от един лимон
2 ч.л. ситно нарязан розмарин
За соса Айоли:
1 жълтък
125 мл. зехтин
1 ч.л. дижонска горчица
1 ч.л. лимонов сок
1/2 скилидка чесън, счукана
морска сол на вкус
Сложете нарязания салам в кухненски робот и го смелете. Добавете смляното месо и разбивайте, докато стане на паста. Смесете с печеното семе от копър. Напълнете маслините със сместа с пош или шпри, а може и с малка лъжичка или клечица. Оваляйте напълнените маслини в брашното, след това в яйцето и накрая – в хлебните трохи. Изпържете ги в дълбок тиган или фритюрник до златисто, като ги обръщате, ако е необходимо. Отцедете върху домакинска хартия. Оваляйте в лимоновата кора и розмарина.
Поднесете със сос Айоли.
За соса: сложете яйцето в купа, заедно с горчицата и лимоновия сок. Бъркайки с домакинска тел, налейте зехтина на бавна равна струйка, докато всичко стане на еднородна смес. Разбъркайте с чесъна и морската сол. Може да добавите малко лимонова кора на вкус.