2-3 средно големи патладжани
1 голяма глава лук
3-5 скилидки чесън
2-3 червени домати
250 гр. кайма
сол на вкус, черен пипер, дивисил и магданоз
олио
Патладжани се разрязват по дължина на половинки, които се осоляват и се оставят да се поизцедят от водата им. Измитите и подсушени половинки се издълбават с лъжичка (подобно на лодки) и се изпържват в горещата мазнина и от двете страни (ако искате да избегнете пърженето, може да ги сварите във вряща подсолена вода - но без да се разваряват!). След като сме ги отстранили, в същата мазнина се изпържват нарязаните на ситно лук, 1-2 домата, чесън и вътрешната част от патладжаните. След като се задушат зеленчуците, се добавят каймата, черният пипер и ситно нарязан дивисил. Нареждат се в тавичка, пълнят се с готовата смес, а отгоре се подреждат нарязани на кръгчета домати. Ястието се поръсва с нарязан магданоз, в тавичката се сипва 1 чашка вода и се запича във фурната. Ако ви остане от сместа за пълнене, може да я насипете между патладжаните, преди да пъхнете във фурната.