375 гр. брашно за хляб (може да използвате и изцяло бяло брашно)
100 гр. универсално брашно
35 гр. прясно мляко
75 гр. захар
1 ч.л. сол
1 пакетче мая (7гр.)
1 голямо яйце
150 мл. топла вода
40 гр. меко масло
За закваската:
25 гр. брашно
125 мл. вода
За плънката:
300-400 гр. краве сирене
2-3 щипки мащерка (или нарязана прясна мащерка)
За закваската:
Сложете сместа от брашно и вода в тиган и объркайте добре, за да се получи гладка паста. Оставете настрана.
За тестото:
Пресейте двата вида брашно, прибавете захарта, солта и маята. Добавете с бъркане топлата вода, млякото и яйцето към закваската и постепенно налейте получената смес към брашното. При постоянно бъркане с приставката за месене на миксера/кухненския робот месете, докато всичко се смеси добре. На този етап прибавете маслото. Месете около 5 минути. Поставете полученото тесто в намазнена купа и го оставете да втасва за около 1 час, докато удвои обема си. Щом втаса, поомесете го леко, докато стане гладко, и нарежете на еднакви топки (около 14-15 бр.). Вземете всяка топка и леко я сплескайте, напълнете с плънката от натрошеното сирене, смесено с мащеркатаа, прегънете отгоре краищата и оформете отново на топка. Поставете в намазнена и набрашнена тавичка и обработете по същия начин останалите топки тесто. Оставете ги да втасат за около 10-15 минути. Поставете във фурната на 190 градуса и печете за около 20 минути, докато хванат златиста коричка. Щом са готови, намажете ги с разтопено масло, за да останат мекички.
По желание може да импровизирате с плънката: шунка и кашкавал, кренвирши и гъби или според вкуса.