1 кг патладжани
3 яйца
брашно
2 с.л. кисело мляко
щипка сода бикарбонат
олио за пържене
за плънката:
2 яйца
150 г сирене
2 скилидки чесън
копър
за соса:
3 домата
1 глава лук
1 к.ч. брашно
2 скилидки чесън
сол
копър
Нарязваме патладжаните по дължина на филийки с дебелина 1 см, без да ги белим. Посоляваме ги и оставяме да престоят 1 час, за да се отцеди горчилката им. Измиваме ги, подсушаваме и потапяме от двете страни в брашно. Изпържваме ги в сгорещено олио. Отделно правим смес за паниране от яйцата, киселото мляко, 2 сл. брашно и содата. За плънката разбиваме яйцата с натрошеното сирене, счукания чесън и ситно нарязания копър. Слепваме филийките патладжани две по две с плънката. Получените крокети овалваме добре в сместа за паниране и ги пържим в силно сгорещено олио до зачервяване. Към изпържения в олио ситно нарязания лук прибавяме ситно нарязаните обелени домати и счукания чесън. Сгъстяваме соса с размитото в малко студена вода брашно и го кипваме на огъня. Накрая прибавяме ситно нарязан копър. С този сос заливаме из пържените крокети. Сервираме ги студени.
Може да импровизирате с плънката - например да добавите накълцана шунка или мариновани чушки.