4 тиквички
200 г кайма
1 ч.ч. ориз
1 глава лук
2 стръкчета копър
4 стръкчета магданоз
1 стрък целина
1 стрък босилек
чесън на прах
черен пипер
сол
2 с.л. олио
За гарнитурата:
250 г цедено кисело мляко
1 круша
2 с.л. лимонов сок
1 връзка магданоз
4 скилидки чесън
4 с.л. овесени ядки
Време: 45 минути
Тиквичките (4 бр) се разрязват на ширина на половинки. Всяка половинка се издълбава откъм разреза. Проверява се дали може да стои изправена. В случай, че не може, дъното й се изравнява с помощта на ножа.
Каймата (200 г) се задушава в загрятото олио. Щом се разпадне на грахулки, се прибавя нарязаният на ситно лук (1 глава) и се разбърква. След 2-3 минути се прибавя оризът (1 ч.ч.) и пак се разбърква. Налива се вода равна на количеството ориз, посолява се и се оставя да поври. От време на време се разбърква, за да не загори оризът. Накрая се прибавят нарязаните на ситно зелени подправки и черният пипер.
С тази смес се напълват тиквичките и се поставят изправени в тава залята с малко вода. Пекат се в умерена фурна.
Крушата (1 бр) се обелва и заедно с вътрешността от тиквичките, лимоновия сок, овесените ядки (4 с.л.), магданоза, солта и счуканият чесън (4 скилидки) се разбива в блендера. Посолява се и при необходимост може да се добави още лимонов сок.
С тази смес се залива цеденото кисело мляко (250 г), което се слага в порционните чинии при тиквичките за гарнитура.