За тиквичките:
3 средни тиквички
500 гр. кайма смес
1 глава ситно нарязан лук
1 нарязан морков
70 гр. ориз
Вегета, черен пипер, сол, магданоз, олио, червен пипер, домат, вода
За соса:
2 яйца
700 мл кисело мляко
200 мл прясно мляко
2 с.л. брашно
сол, черен пипер, Вегета, индийско орехче
Първо тиквичките се белят и в зависимост от размера се разделят на 3. Всяко парче се издълбава с чаена лъжичка.
В загрято олио се запържва лукът, добавя се морковът, а след това - каймата. Пържат се на тих огън, след което към сместа се добавя измитият и отцеден ориз и подправките. Хубаво се разбърква и се прибавя нарязаният магданоз.
С тази смес се пълнят издълбаните тиквички. Покриват се с парченца домат, подреждат се в тавичка и в нея се налива около 200 мл вода. Запичат се в предварително загрята фурна около 1 час.
За соса: в касерола се слага да се разтопи бучка масло, могат да се добавят и няколко капки олио.
Добавя се брашното и се запържва 1-2 минути.
Отделно се разбиват яйцата, добавят се киселото мляко и прясното мляко, подправките и хубаво се разбърква.
Тази смес се изсипва в касеролата и се вари на тих огън, докато се сгъсти - не бива да кипва!
Тиквичките се поднасят с получения сос.