Пълнени чушки НАОБРАТНО! Турската рецепта, която накара всички да облизват чиниите:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Пълнени чушки НАОБРАТНО! Турската рецепта, която накара всички да облизват чиниите:
Пълнени чушки НАОБРАТНО! Турската рецепта, която накара всички да облизват чиниите:
9422
Пълнени чушки НАОБРАТНО! Турската рецепта, която накара всички да облизват чиниите:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Пълнените печени чушки са едно от любимите ястия на всеки българин. Днес обаче ще ви изненадаме с рецепта, която вероятно не сте опитвали - Пълнени чушки нобратно , наричани още Пълнени чушки по турски .

"Хватката" тук е, че чушките се пълнят, след което се пекат обърнати с отвора надолу в тавата. Стават изключително вкусни, а оризът и каймата се задушават идеално! Опитайте:

Пълнени чушки наобратно

Продукти:

  • 8-10 чушки
  • 2 домата

Плънка:

  • 1 морков
  • 1 глава лук
  • 400 гр. кайма
  • 100 гр. ориз
  • 150 мл вода
  • 1-2 ч.л. сол
  • черен пипер на вкус
  • червен пипер на вкус
  • 1 дафинов лист

Приготвяне:

Първо нарежете морковите на едри филийки. Нарежете лука на малки кубчета. Вземете дълбока тенджера (аз използвам уок), изсипете малко количество растително масло в нея. Запържете лука до прозрачност, добавете морковите и запържете сместа за няколко минути. След това добавете 400 грама мляно месо. Продължете да пържите още няколко минути и след това добавете 100 грама ориз. Разбъркайте добре, поръсете с половин чаена лъжичка сол, черен пипер, дафинов лист и сладък червен пипер. Добавете около 150 мл вода, затворете капака и оставете да къкри 10-15 минути, докато оризът се свари.

Едновременно с това почистете чушките от семките. Нарежете няколко домата на колелца. Веднага щом оризът е готов, добавете към него нарязани пресни подправки, разбъркайте и отстранете от огъня. Намажете тава с олио, вземете почистените и измити чушки и започнете да ги пълните. Върху отвора на всяка чушка се слага резенче домат.

плънка за чушки

Снимка: varimedobroty.cz

Поставете чушките върху тава за печене (обърнати "наобратно" - не се притеснявайте, няма да излезе плънката).

чушки в тава

Снимка: varimedobroty.cz

Сега ги намажете с растително масло и добавете малко вода. Поставете тавата във фурната, предварително загрята на 180 градуса, и печете около 50 минути.

сурови чушки в тава

Снимка: varimedobroty.cz

Когато чушките започнат да покафеняват, се заливат с отделения в тавата сос и се покриват с фолио. Продължете да печете до пълна готовност.

пълнени чушки наобратно

Снимка: varimedobroty.cz

Поднесете готовите чушки като самостоятелно ястие. Ако желаете, не е нужно да запържвате каймата предварително - добавете я сурова към вече сварения ориз. Пак ще се получи много вкусно.

пълнени чушки по турски

Снимка: varimedobroty.cz

Да ви е сладко!

 

Редакция: екип "За Жената"

Заглавна снимка: колаж "За Жената"

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft