Непрекъснато се чудя колко общо имат нашата и турската кухня . Оказва се, че пълнени чушки съществуват и в Турция! Рецептата ми беше донесена от приятелка, която често ходи на почивка в тази страна. Сега правя това ястие не по-рядко от обикновените пълнени чушки! Ароматни, сочни и необичайно вкусни - оправдават всичките очаквания, че и двойно! Ако харесвате турската кухня, непременно опитайте тези пълнени чушки по турски :
Пълнени чушки по турски
Продукти:
8 месести чушки
2 домата
1 морков
400 гр. телешка кайма
100 г ориз
150 мл вода
0,5 ч.л сол
1 дафинов лист
зелени подправки на вкус (магданоз и кориандър)
олио на вкус
черен пипер (смлян) на вкус
червен пипер на вкус
Приготвяне:
Обелете и настържете морковите, нарежете лука на кубчета. Загрейте растителното масло в тиган, добавете лука и запържете. След това добавете морковите и гответе още 2 минути.
Сложете каймата в тигана и я запържете със зеленчуците за 2-3 минути. Сега добавете измития ориз, разбъркайте, добавете сол, черен пипер и червен пипер. Изсипете водата, разбъркайте, покрийте и оставете да къкри, докато оризът се свари - около 10-15 минути. Разбъркайте нарязаните зелении в плънката.
Измийте чушките и отстранете семената. Нарежете доматите на филийки. Напълнете чушките с пълнежа и поставете резен домат върху отвора.
Поставете чушките върху намазнена тава за печене с отвора надолу.
Поръсете чушките с растително масло и налейте малко вода. Печете 50 минути на 180 ° C. Не пропускайте момента, в който чушките започват да покафеняват - щом забележите, че се случва, полейте ги със сока от тавата, покрийте с фолио и продължете да печете до готовност.
Поднесете готовите чушки с кисело мляко или заквасена сметана.
Да ви е сладко!