10 средно големи чушки
400 гр. мляно месо
200 гр. ориз
1 средно голяма тиквичка
1 яйце
2 глави лук
1/2 с.л. шарена сол
1 супена лъжица червен пипер
1500 мл вода
малко риган, черен пипер и подправки на вкус
магданоз
За запръжката:
2 супени лъжици брашно
1 супена лъжица червен пипер
малко олио за пържене
Измийте хубаво чушките, махнете дръжките и семето. Нарежете ситно лука и го сложете в тиган с малко олио. Тиквичката настържете и добавете и нея да се запържи с лука. Запържете каймата десетина минути на слаб огън. Ориза, предварително почистен и измит, добавете в сместа и запържете и него. Дръпнете готовата смес настрана и добавете червения пипер, шарената сол, ригана, магданоза, черен пипер и подправки по ваш вкус. След като объркате сместа добре, добавете едното яйце и отново хубаво разбъркайте.
Напълнете всички чушки със сместа и върху отворите поръсете малко брашно, така че да не излиза плънката. Ако искате, може да затворите отворите с резени картоф, тиквички или домат.
Сложете чушките в тавичка, налейте около литър и половина вода. Покрийте с фолио и печете един час на 200 градуса.
В тиган за пържене сипете малко олио и добавете две супени лъжици брашно. Запържете за кратко и добавете червения пипер. Извадете тавата с чушките, залейте със запръжката и запечете за още половин час.