300 гр. ориз
цели месести пиперки (според броя на порциите)
1-2 глави лук
ситна соева кайма (1 опаковка или на вкус)
подправки: сол, червен пипер, куркума, вегета, чубрица, магданоз
Запържваме лука в малко мазнина, след това изсипваме в същия тиган измития ориз и пържим за около 20 минути, като прибавяме малко вода, така че да се получи гъстичка смес. През това време измиваме и изтърбушваме чувките. Прибавяме към оризовата смес соевата кайма и оставяме да поври 5 минути с ориза. Преди да изключим котлона, овкусяваме плънката със сол на вкус, червен пипер - 2-3 чаени лъжички, половин чаена лъжичка куркума, 1-2 чаени лъжички вегета, чубрица на вкус и половин връзка ситно нарязан пресен магданоз (всичко се обърква добре). Оризът не трябва да е напълно сварен. Изтърбушените чушки се почистват добре от семето и долната им част се отрязва малко, така че да се получи съвсем мъничка дупчица. Чушките се пълнят с ориза, подреждат се изправени в тавичка (ако има останал ориз, той също се насипва в тавичката между чушките) и до половината височина на чушките се налива вода. Пекат се 1 час на 250 градуса.