Постните ястия триумфират на трапезата за Бъдни вечер. Затова решихме днес да ви изненадаме с една по-различна рецепта за пълнени чушки , като добавим към обичайния ориз и стрък пресен праз.
Постни чушки с праз и ориз
Продукти:
10-12 пресни чушки (може и сухи, но ги накиснете предварително)
1 стрък праз
1 кафена чашка ориз
70 мл олио
подправки на вкус - черен пипер, чубрица, джоджен, кимион
люти чушки (червени)
магданоз на вкус
Приготвяне:
Почистете чушките от семената и ги оставете в чиния. В тенджерка загрейте олиото и в него задушете нарязания праз, заедно с 1-2 с.л.вода. Прибавете ориза и го изчакайте да стане "стъклен", след което налейте вътре 3 чаши гореща вода.
Прибавете подправки на вкус и оставете да къкри на умерен огън, докато оризът набъбне и поеме водата. Разбърквайте периодично, за да не загори.
Напълнете със сместа чушките и ги подредете в тавичка. Ако ви остане плънка, сложете и нея в тавата до пълнените чушки. Налейте 1 ч.ч. вода с малко сол и 2-3 с.л. олио. Изпечете чушките в загрята на 180°C фурна до готовност на ориза.
Поднесете ги с люти чушки и нарязан пресен магданоз.