1 бр. агнешко бутче
1/4 гл. целина
1 бр. яйчен жълтък
175 г масло
2 бр. яйца
1 вр. магданоз пресен
400 г брашно тип 750
4 ск. чесън стар
100 г сирене краве
20 мл доматено пюре
50 г бадеми
60 г лук кромид - стар
50 г моркови
2 ч.л. сол
20 мл краве прясно мляко
25 мл олио
5 г черен пипер млян
Замесете гладко тесто от брашното, маслото, 2 яйца, солта и 2 с.л. студена вода. Оформете го на топка, завийте го във фолио и го оставете в хладилника.
Обезкостете бутчето, осолете го и го поръсете с черен пипер. Сварете лука, моркова и целината в литър вода. Пасирайте ги и подправете получения сос с размитото в малко вода доматено пюре. Размачкайте сиренето с вилица и го разбъркайте с нарязаните на дребно бадеми, скилидките чесън и магданоз. С тази смес напълнете бутчето. Отвора зашийте с конец. Запечете го от двете страни за десетина минути и го оставете да се охлади.
Разточете тестото на кора с дебелина 1 сантиметър и в нея завийте бутчето. Краищата на кората и горната част на тестото намажете с жълтък, разбит с 20 мл прясно мляко. Притиснете ги хубаво, за да прилепнат добре. От остатъците тесто можете да изрежете фигурки и с тях да украсите бутчето. Печете го в силна фурна, докато хване коричка. Покрийте с фолиото и допечете на по-слаба фурна. Нарежете го изстинало и залейте порциите със зеленчуковия сос.