1 по-малка пита сирене Бри
готово маслено или бутер тесто (2 неголеми листа)
За плънката:
1 малка глава лук, нарязана на много дребно
250 гр. гъби, нарязани ситно
2 с.л. масло
1 с.л. шери или портвайн
1/2 ч.л. смляно индийско орехче
Задушете лука за плънката в 1-2 с.л. зехтин, докато омекне. Прибавете гъбите, шерито и индийкото орехче. Продължете да задушавате, докато течността се изпари. Охладете.
Разточете единия лист тесто на тънка кора и изрежете кръг с размера на сиренето Бри. Поставете питата сирене върху втория разточен лист тесто, разполовете го хоризонтално и разнесете охладената плънка върху долната половина от сиренето. Поставете отгоре другата половина сирене, подобно на сандвич. Повдигнете тестото около ръбчетата на сиренето, така че добре и плътно да го покрие от всички страни. Отгоре запечатайте с изрязания тестен гръг и по желание може да украсите с изрязани от тестото формички-гъбки (или ивици тесто). Намажете с разбито яйце и изпечете 20-тина минути в загрята на 220 градуса фурна.