За тестото:
250 гр. мед
50 гр. захар
50 гр. масло или маргарин
щипка сол
1 ванилия
2 яйца
3 супени лъжици прясно мляко
1 бакпулвер
малко канела
малко индийско орехче
малко лимонена кора
250 гр. пресято брашно
За крема:
1/2 л прясно мляко
2 праха ванилия
50 гр. захар
5 супени лъжици нишесте
1 (820 гр.) готов компот от праскови или ананас
250 мл. сметана
За украса:
сметана
малко червена хранителна боя
малко настърган шоколад
Медът, захарта, маслото и ваниловата захар се разтопяват бавно на слаб огън и се оставят да изстинат.
В охладената смес се добавят кората от лимон и останалите подправки, може и по Ваш избор.
Разбиват се яйцата, след което към тях се добавят предходната готова смес, млякото и накрая - брашното, смесено с бакпулвера. Ако получената смес е много гъста, добавете още лъжица - две мляко.
Изсипете тестото във форма-сърце с диаметър около 24 см, леко намазана с масло.
Сложете да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса до суха клечка.
Когато изстине, разрежете блата на 2 части хоризонтално.
Всяка част хубаво напоете със сока от компота.
За крема - сварете нишестето с млякото и захарта, смесена с ванилията. Оставете да се охлади, като периодично разбърквате.
През това време ситно нарежете отцедените плодове праскови или ананас, и ги добавете в крема.
Сметаната се разбива на гъст сняг и се съединява с готовия крем.
Нанесете готовия крем върху половинките готов блат. Накрая намажете с още от крема, оцветен с малко червена боя, и украсете по желание.