Традицията повелява на Петровден да хапнем вкусно Петровско пиле . Ако се чудите какво точно му е особеното на пилето за Петровден , то в различните краища на България рецептата варира като продукти и изпълнение.
Пълнено Петровско пиле
Продукти:
- пиле - 1,7 кг
- масло - 80 грама
- олио - 5 - 6 с.л.
- лук - 1 глава или 1/2 връзка зелен лук
- чесън - 5 - 6 скилидки
- горски гъби - 1 к. чашка сушени (манатарки, пачи крак, челядинки)
- чушки - 1 зелена
- ориз - 1 к. ч.
- червен пипер - 1 ч.л.
- черен пипер
- чубрица - 1 с.л.
- магданоз - 6 с.л. ситно нарязан
- сол
Приготвяне:
Измийте добре пилето и го натрийте отвсякъде със сол, черен и червен пипер. Оставете пилето настрани. Ако пък има дреболийки, измите и ги нарежете, след което ги заделете за плънката.
Измийте ориза с няколко води и го залейте с чиста гореща вода. Залейте сушените гъби също с гореща вода и оставете да омекнат.
Сипете олиото и маслото в тиган, запържете наситнените чесън и лук. Щом придобият златист цвят добавете наситнената зелена чушка, отцедените и нарязани гъби, както и дреболийките от пилето. Прибавете отцедения ориз и пържете до усвояването на мазнината.
След това налейте водата от гъбите (около 1 к.ч.) и гответе докато оризът набъбне и усвои течността. Ако необходимо, може да се добави още малко от гъбения бульон. Овкусете плънката със сол, пипер, магданоз и чубрица.
Напълнете пилето и зашийте внимателно отвора с конец. Прехвърлете пълненото пиле в гювеч, на дъното налейте 2 чаши вода. Поръсете пилето с малко олио. Сложете капака на гювеча и сложете в студена фурна.
Загрейте на максимална температура с вентилатор, а след 10-тина минути намалете на 160-180 градуса.
Печете пилето около 75 минути, след това махнете капака и върнете пилето за 10-15 минути или докато получи апетитен загар. Изключете фурната и върнете капака на гювеча, оставете да престои 20-тина минути вътре.