1 с.л. песто (с босилек)
¼ чаша нискомаслено сирене рикота
2 бр. пилешки гърди без кожа и кост
1 с.л. зехтин
3/4 ч.л. сол
1/2 ч.л. черен пипер
зелена салата
За доматения винегрет:
¼ чаша зехтин
малка връзка пресен лук (сибирски лук -около 1/3 чаша нарязан)
1 средно голям домат, почистен от семето и нарязан
кората от ½ лайм
сокът от ½ лайм (около 1 с.л.)
Смесете рикотата и пестото, подправете с 1/4 ч.л. сол и 1/8 ч.л. черен пипер. С остър нож отрежете дълбока цепнатина в най-дебелата част на пилешките гърди. С пръсти разширете отвора. Напълнете получения джоб със сместа от песто и рикота. Запечатайте отвора с клечка за зъби. Поставете пилешкото върху плато и го покрийте с фолио. Оставете в хладилник за поне 30 минути.
За винегрета: изсипете зехтина в кухненския робот или блендер; прибавете нарязания лук и смелете на гладка смес. Прибавете получената смес към доматите, лимонената кора и сока от лайм. Подправете с 1/4 ч.л. сол и 1/8 ч.л. черен пипер и оставете настрана.
Намажете пилешкото със зехтин и подправете с 1/4 ч.л. сол и 1/8 ч.л. черен пипер. Изпечете на грил или барбекю (а може и на фурна) за около 8-10 минути от всяка страна, в зависимост от дебелината на гърдите. Поднесете върху плато от зелена салата, а отгоре с лъжица сипете по малко от доматения винегрет върху всяка порция пилешки гърди.