4 бр. пилешки гърди, обезкостени и без кожата
3 с.л. зехтин или олио
1 с.л. с качул нарязан дребен лук
2 ябълки, обелени и почистени от семето, нарязани на малки кубчета
1 ч.л. нарязана прясна салвия (градински чай)
сол и черен пипер
1 – 1 1/2 чаша ябълков сок (сайдер)
1 с.л. бренди (по желание)
115-120 гр. сирене Бри, нарязано на резени
Загрейте фурната на 200 градуса.
За ябълките: Загрейте 1 с.л. от мазнината в огнеупорен съд. Прибавете лука и оставете да се задушава за 30-тина секунди, докато замирише. Прибавете нарязаните ябълки. Гответе, докато ябълките станат леко златисти и омекнат - около 5-7 минути. Прибавете нарязаната салвия и задушете още минутка. Подправете с малко сол и пипер. Махнете от огъня и оставете да се охлади леко.
За пилето: Направете дълбок хоризонтален разрез в най-дългата страна на гърдите (джобче). Напълнете всеки къс пилешко с резен Бри и след това с ябълковата плънка.
Посолете отвън със сол и черен пипер на вкус. В тавичка загрейте 2 с.л. олио. Когато се загрее добре, запържете гърдите от двете страни, като внимавате при обръщането да не изскочи плънката. Ако е необходимо, забодете джобчетата с клечки за зъби.
След като покафенее пилето, прибавете ябълковия сок, прехвърлете го в загрятата фурна и оставете да се изпече до готовност - за 15-тина минути. Когато пилето е готово, извадете от фурната. Поставете гърдите върху плато и ги поддържайте топли. Загрейте останалата в тигана мазнина заедно със соса от пилешкото и ябълковия сок и оставете да покъкри. Прибавете още малко ябълков сок, ако е необходимо. Добавете 1 с.л. бренди или ябълков оцет, за да уплътните вкуса. Опитайте на вкус и добавете сол и пипер, ако е необходимо. Залейте със соса пилешкото. Украсете с прясно нарязан магданоз и поднесете топло.