1 бр. пиле
1 бр. кисела зелка
1 ч.ч. ориз
300 г гъби печурки
2-3 глава лук
3-4 бр. сухи чушки
3-4 скилидки чесън
черен пипер
червен пипер
чубрица
малко сол за пилето, ако е нужно
свинска мас
олио
Запържва се 1 глава нарязан лук в малко олио, след като е почти готов се прибавят и нарязаните гъби да се задушат. След това се прибавят ориза, малко червен и черен пипер и се запържва. Прибавя се 1/2 ч.ч. вода и се задушава докато ориза малко омекне. С приготвената оризова смес се пълни отвора на пилето и се зашива. Зелката се измива, нарязва и се слага в глинен гювеч или тава, прибавя се останалия лук, сухите чушки, нарязаният чесън, малко червен и черен пипер, чубрицата и маста. След като всичко е готово, се слага пилето в средата на тавата или гювеча, покрива се с фолио и се пече в умерена фурна за около 3 часа или до готовност на пилето и зелето.