пуешко месо - 1, 5 кг цяло пуешко филе от гърдите
гъби - около 150 г
пушено сирене - към 200 г
кисели краставички - 2 броя
праз - 1 стрък
моркови - 1 брой, голям
стафиди - 1/2 ч.ч. златна стафида
сливи - 6 - 7 броя сушени, без костилки
доматено пюре - 2 с.л.
сол
черен пипер
индийско орехче - 1 ч.л.
вино - 1 ч.ч.
масло - 2 с.л.
червен пипер - 1 с.л.
мазнина - 1 к.ч.
Вземете пуешките гърди и ги разрежете така, че да се получи голямо и цяло дълго парче, което може да се развива. Цялото се посолява и се натърква с черен пипер. Полейте го и с малко вино и го оставете да престои така.
Загрейте олио в голям тиган. Запържете накълцания ситно праз и моркови и добавете почистените и нарязани гъби. Задушете до омекване и добавете доматеното пюре и сушените плодове, предварително нарязани дребно при нужда. Долейте малко водичка и оставете да се задушава за около 10 минути. Посолете и подправете с черен пипер. Разбъркайте с индийското орехче. Махнете плънката от котлона и веднага я разбъркайте със ситно нарязаните кисели краставички и пушено сирене.
Разпределете от плънката по цялото месо, на около 1 -2 см от краищата. С помощта на кърпа го завийте внимателно на стегнато руло и го зашийте там, където може да изтече плънката. Поставете го в намазнена тава, а ако е останала от плънката, се разпределя около него. Разтопете маслото в съд на котлона и в него запържете червения пипер. Полейте с горещата запръжка рулото. Долейте малко вино и топла вода в тавата, покрийте с фолио и направете няколко малки дупчици по него с игла.
Сложете пълненото пуешко руло да се пече за около 1 час в умерено загряна фурна. По желание накрая махнете фолиото и запечете до приятен загар.