550-600 гр. свинско филе (3 по-дебели парчета)
1/2 с.л. масло
1/2 чаша (150 гр.) ябълки – обелени, нарязани на малки кубчета
1/4 чаша нарязан дребно лук
1/4 ч.л. сол
1/4 ч.л. черен пипер
1/2 чаша ябълков сок/сайдер
1 ч.л. кафява захар
нарязан пресен магданоз (по желание)
Загрейте фурната на 190 градуса. С остър нож изрежете джоб в най-дебелата част на свинското, като внимавате да не го прережете. Подправете отвътре със сол и черен пипер и оставете да постои така. В огнеупорен съд (подходящ за фурна) или тиган сложете маслото, ябълките, лука и сол и черен пипер на вкус. Задушете до омекване (около 5 минути), прибавете 1/4 чаша ябълков сок и кафявата захар. Объркайте добре и бъркайте, докато по-голяма част от сока се изпари. Напълнете с ябълковата смес изрязаните в месото джобчета. Ако остане от плънката, оставете я в съда. Сложете напълненото свинско в съда при ябълките и пъхнете в загрятата фурна за 30 минути, като обърнете свинското на половината време за печене. Ако сте ползвали тиган за плънката, просто прехвърлете останалата плънка около месото в тавичката. Свинското е готово, когато изгуби розовия си цвят.
Поднесете го поръсено с малко пресен магданоз и гарнитура по желание.