400 гр захар
390 гр пълнозърнесто брашно
350 мл портокалов сок
300 гр сусамов тахан
50 гр счукани орехи
50 гр стафиди
30 гр сусам
кората на 1 лимон
1 ч.л. бакпулвер
Пригответе кръгла форма за печене с диаметър 25 см, намажете я с масло и поръсете обилно със сусамово семе.
В купа смесете тахана и портокаловия сок и разбийте до получаване на хомогенна смес. Прибавете захарта и отново разбийте. Добавете брашното, смесено с бакпулвера, и го объркайте добре, докато продуктите се хомогенизират. Сложете счуканите орехи, стафидите и настърганата на ситно лимонова кора и леко разбъркайте. Изсипете сместа във формата за печене, поръсете с останалия сусам и малко кристална захар.
Печете 30 минути в умерена фурна при температура 180 градуса. След това намалете фурната на 160 градуса и печеете още 30 минути. Оставете кекса да изстине и поднесете нарязан на парченца.