1/2 чаша вода
2 ч.л. кленов сироп (мед)
1 ч.л. меласа
1.5 ч.л. активна мая
1/2 брашно от спелта (може и обикновено пшеничено)
3/4 чаша пълнозърнесто брашно
1/2 ч.л. фина сол
1-2 с.л. зехтин
За покритие:
1-2 с.л. зехтин
нарязани чери доматчета
ситно нарязан пресен босилек (или сух)
В купа сложете затоплената вода, маята, кленовия сироп и меласата. Разбъркайте и оставете маята да се активира и да шупне за 10-тина минути. Прибавете останалите продукти и месете 5-6 минути, докато се получи гладко тесто.
Прибавете 1 с.л. (или повече) вода или брашно, ако тестото е прекалено твърдо/течно. Трябва да е меко и лесно за обработка.
Поръсете готовото тесто с вода, покрийте купата с влажна кърпа и оставете да втасва 2 часа на топло място, или докато удвои обема си.
Щом втаса, натиснете тестото надолу и омесете няколко пъти. Прехвърлете в съда, в който ще печете фокачата (предварително намаслен) и разтеглете тестото, така че да покрие дъното на съда. Поръсете с малко вода и оставете да втасва още 15 минути на топло. С пръст направете дълбоки дупки в тестото на равни разстояния (до долу, но без да пробивате). В дупките налейте зехтин. Поръсете с пресен или сух босилек и сол, след това подредете отгоре резените чери домати.
Оставете фокачата да втасва още 20-30 минути, или докато отново удвои обема си. След това изпечете за 25 минути в загрята на 175 градуса фурна.
За хрупкава коричка загрейте фурната на 220 градуса, след това намалете температурата на 190 и печете 20 минути.
Охладете готовата фокача, нарежете и поднесете намазана със зехтин.