500 гр. брашно (2/4 пълнозърнесто брашно, 1/4 царевично брашно и 1/4 бяло)
100 мл топла вода за маята
1 кубче прясна мая
по 1 чаена лъжичка сол и захар
200 мл кисело мляко
1 домашно яйце
Плънка:
4 настъргани картофа
1 глава лук
1 супена лъжица черен пипер
За намазване:
1 лъжица масло и 1 яйце
Най-лесно е да приготвите тестото в машината за хляб: сложете вътре брашното, разтворената в топлата вода мая със захарта, киселото мляко, солта, яйцето, зехтина. Готовото тесто разделете на топки, които разточете с царевично брашно на кора. С помощта на формички или чаша изрежете кръгчета. Напълнете ги с плънката и ги прегънете, като добре притиснете краищата на тестото, за да не се разтворят при печенето.
За плънката: настържете картофа, посолете и отцедете добре. След това запържете лука и добавете картофите. Щом омекнат и са готови, добавете черен пипер и сол на вкус.
Намажете със смес от разтопено масло и жълтък и поръсете по желание с различни семена.
Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса, като малко преди края на печенето извадете панцеротите и ги напръскайте със 100 мл вода, в която сет разтворили 1 супена лъжица масло или зехтин. Допечете за още 5 минути.