Пълнени ябълки или ябълков сладкиш ? Вече няма нужда да избирате - този сладкиш с пълнени ябълки е и двете. Печени, копринено меки ябълки с вълшебна плънка, а около тях - нежно и пухкаво тесто.
Сладкиш с пълнени ябълки
Продукти:
9 ябълки (или колкото се съберат във форма с диаметър 26 см)
50 гр.червени боровинки
30 гр.стафиди
канела на вкус
6 яйца
225 гр.захар
225 гр.брашно
щипка сол
ванилова захар
1,5 с.л.сметана 20% масленост
Приготвяне:
Ще изпечем във форма с размери 26 см. Покрийте дъното и страните на формата с хартия за печене.
Подберете ябълки със среден размер, обелете ги и отстранете сърцевината, отрежете леко "дупето", така че да стоят изправени. В захарта добавете 2 супени лъжици канела, разбъркайте и изсипете чаена лъжичка във всяка ябълка.
След това във всяка ябълка сложете 3-4 червени боровинки и 2-3 стафиди.
Ябълките са готови.
За 26 см форма ви трябват 6 яйца. Разбийте ги до пухкавост. Без да изключвате миксера, добавете захарта и ванилията. В разбитата маса добавете наведнъж цялото брашно и сметаната, и разбъркайте всичко до гладкост.
Залейте ябълките във формата с готовото тесто, заравнете и пъхнете във фурната, предварително загрята на 180 градуса, за 40-45 минути. Печете на 160 градуса.
Преди сервиране украсете с пудра захар, смесена с ванилия.
Приятен апетит!