„Спомням си неделите от детството си, когато отивах в дома на най-добрата си приятелка и нейната майка, леля Катя, ни сервираше този сладкиш с пълнени ябълки .
Спомените са толкова силни, че и сега усещам същия вкус в устата си...“, казва Анна в презентацията си за сладкиша, който сме ви приготвили днес. Ето какво ви трябва:
Сладкиш с пълнени ябълки
Продукти:
- 10-15 ябълки
- 100 г смлени орехи
- 1 супена лъжица захар и малко горещо мляко
- По желание увеличете количеството на ядките
За блата (1 вариант):
- 5 яйца
- 5 с. л.
И още:
- 2 пакетчета сметана за разбиване (за украса)
За блата (2 вариант):
- 3 яйца
- 200 г захар
- 100 мл олио
- 100 мл прясно мляко
- 200 г брашно
- 1 пакетче бакпулвер
Приготвяне:
Най-добре е да вземете по-малки ябълки с приблизително еднакъв размер и да ги наредите по-плътно във формата, така че когато разрежете сладкиша, да имате ябълки и ядки на всяко парче.
Обелете ябълките и издълбайте средата. Смлените орехи, смесени с лъжица захар, запарете с горещо прясно мляко, колкото да се получи компактна смес, по-гъста от сметана. В зависимост от големината на ябълките може да са ви необходими повече ядки.
Сложете ябълките в тава, намазана с малко масло, след това ги напълнете с ядковата смес и ги сложете в загрята на 200 градуса фурна да се пекат за около 20 минути. Когато покафенеят, тоест пожълтеят, се покриват с бисквитеното тесто.
Печете още 20 минути и проверете с клечка за зъби дали блатът е добре изпечен.
За блата: в дълбока купа разбийте яйцата със захарта до получаване на гъста кремообразна смес, като разбивате 6-8 минути, за да я постигнете.
При непрекъснато бъркане добавете горещата вода, след което намалете скоростта на миксера на минимум и добавете пресятото брашно, смесено с бакпулвера. Ако приготвяте блат по втория вариант, първо разбийте белтъците на сняг заедно със захарта.
След това добавете един по един жълтъците, след това на тънка струя олиото, след това прясното мляко и накрая разбийте на бавна скорост, като постепенно добавяте брашното, смесено с бакпулвера.
Можете също така да използвате всяка друга рецепта за тесто за торта, която работи за вас. Оставете сладкиша да изстине напълно, след което украсете с разбита сметана.
Да ви е сладко!