Първа жертва на антракс в България!

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Първа жертва на антракс в България!
4114
Източник: Труд
Снимков материал: pixabay.com
Първа жертва на антракс в България!

Антракс уби 52-годишен пастир от варненското село Млада гвардия. Случаят бе потвърден в 9 ч вчера в Националната референтна лаборатория по особено опасни инфекции в Националния център по заразни и паразитни болести, съобщи за „Труд“ директорът му проф.

Тодор Кантарджиев.

 

Мъжът се заразил с антраксния бацил , докато колил болна крава заедно с още трима души. Тогава той се порязал, но въпреки това не отишъл на лекар. По ръката му се появили рани, те загноили, инфекцията достигнала мозъка и той издъхнал. „Но месото от болното животно било продадено, предполага се, че е над 300 кг. То било вложено и в наденици, затова по първоначални данни десетки души са консумирали от него“, допълни проф. Кантарджиев. В началото на деня вчера той съобщи, че ако тези, които са яли от месото, са се разболели, ще са първият случай на стомашно-чревния вид на антракс от 44 години насам. По-късно стана ясно, че 18-те българи, хапнали черен дроб и бъбреци от болната крава или наденици, приготвени от месото й, не са заразени. Нямали и типичните симптоми.

Самото животно „давало“ сигнали, че е болно още на 7 юли - излизали пяна и кръв от устата му, съобщиха от здравното министерство. Въпреки това два дни по-късно месото било продадено на търговец от с. Бозвелийско. Там то било транжирано от трима души (единият е от селото, а другите двама - от Девня). Костите на животното изхвърлили на близко незаконно сметище.

„РЗИ-Варна не спира да издирва хората, които са купили и яли от непровереното и опасно месо. Много е важно те веднага да започнат да приемат антибиотици - ципрофлоксацин или доксициклин“, посочи проф. Кантарджиев.

В последните десетина години у нас се регистрират случаи на антракс все от кожната му форма, позната като синя пъпка. „Последният епидемичен взрив на стомашно-чревната му вариация е през 1971 г. в Русе, когато заразени са били 140 души, а няколко десетки са починали. Причината е, че тогава не е имало толкова ефикасни антибиотици и не са взети нужните мерки, както в момента“, каза професорът. Той е категоричен, че място за паника няма, тъй като болестта не се предава от човек на човек, а от животно на човек. Освен това при подходяща термична обработка на месото бацилът на болестта се унищожава.

“Роднините и най-близките хора на починалия са напълно здрави и нямат никакви оплаквания”, съобщи по-късно директорката на РЗИ-Варна Дочка Михайлова. Всички, които са имали контакт с животното, са намерени. Взети са им проби, но нямали оплаквания. Превантивно са им дадени антибиотици и състоянието им се следи.

 

Няма от опасните наденици в магазините.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft