Антракс уби 52-годишен пастир от варненското село Млада гвардия. Случаят бе потвърден в 9 ч вчера в Националната референтна лаборатория по особено опасни инфекции в Националния център по заразни и паразитни болести, съобщи за „Труд“ директорът му проф.
Мъжът се заразил с антраксния бацил , докато колил болна крава заедно с още трима души. Тогава той се порязал, но въпреки това не отишъл на лекар. По ръката му се появили рани, те загноили, инфекцията достигнала мозъка и той издъхнал. „Но месото от болното животно било продадено, предполага се, че е над 300 кг. То било вложено и в наденици, затова по първоначални данни десетки души са консумирали от него“, допълни проф. Кантарджиев. В началото на деня вчера той съобщи, че ако тези, които са яли от месото, са се разболели, ще са първият случай на стомашно-чревния вид на антракс от 44 години насам. По-късно стана ясно, че 18-те българи, хапнали черен дроб и бъбреци от болната крава или наденици, приготвени от месото й, не са заразени. Нямали и типичните симптоми.
Самото животно „давало“ сигнали, че е болно още на 7 юли - излизали пяна и кръв от устата му, съобщиха от здравното министерство. Въпреки това два дни по-късно месото било продадено на търговец от с. Бозвелийско. Там то било транжирано от трима души (единият е от селото, а другите двама - от Девня). Костите на животното изхвърлили на близко незаконно сметище.
„РЗИ-Варна не спира да издирва хората, които са купили и яли от непровереното и опасно месо. Много е важно те веднага да започнат да приемат антибиотици - ципрофлоксацин или доксициклин“, посочи проф. Кантарджиев.
В последните десетина години у нас се регистрират случаи на антракс все от кожната му форма, позната като синя пъпка. „Последният епидемичен взрив на стомашно-чревната му вариация е през 1971 г. в Русе, когато заразени са били 140 души, а няколко десетки са починали. Причината е, че тогава не е имало толкова ефикасни антибиотици и не са взети нужните мерки, както в момента“, каза професорът. Той е категоричен, че място за паника няма, тъй като болестта не се предава от човек на човек, а от животно на човек. Освен това при подходяща термична обработка на месото бацилът на болестта се унищожава.
“Роднините и най-близките хора на починалия са напълно здрави и нямат никакви оплаквания”, съобщи по-късно директорката на РЗИ-Варна Дочка Михайлова. Всички, които са имали контакт с животното, са намерени. Взети са им проби, но нямали оплаквания. Превантивно са им дадени антибиотици и състоянието им се следи.
Няма от опасните наденици в магазините.